”Vi som jobbar här är levande bevis på att det går att bli fri från ett missbruk”
Ove är en av nio anställda med erfarenheter av egna drogproblem.
– Vi vet hur det är. Vi kan alltihop.
Ove träffar många av de människor som kommer hit och han känner igen sig. Hur allting egentligen var svart och hopplöst, men hur många en dag ändå förmår ändra på livet. Han minns det så väl, den där tidiga oktobermorgonen på ett folktomt och öde torg i Nyköping.
– Klockan var inte mer än fem. Där satt jag och väntade på bussen som skulle dröja minst ett par timmar.
Det hade varit fest igen, han kände sig fullständig eländig och såg ingen glädje med livet.
– Det här går inte längre, spriten blir min död, jag kan ju lika gärna ställa mig framför tåget om jag ska hålla på så här, tänkte jag. Plötsligt blev allt så tydligt.Den då 13-årige sonens ord bara några veckor tidigare har också bränt sig fast i minnet.
– Jag vill inte bo med dig längre, sa han.
Ytterligare åtta personer i personalen har en liknande bakgrund som Ove.
Sex av dem jobbar i premiärbehandlingen och tre i den förlängda vården, alla med ungefär samma bakgrund som missbrukare.
– Här spelar det ingen roll om man har en utbildning, viktigast är att man har varit med om något liknande som de som kommer hit.
– Vi kan prata med dem om att vara vilsen på ett helt annat sätt, det verkliga.
Det är aldrig för sent, är något som upprepas hur många gånger som helst.
– Klart att det inte är.
– Jag har en kille. Honom har jag väl pratat med 24-25 gånger. Han vill skärpa sig, han ska skärpa sig, men så händer något och det blir fel igen.
– Okay, tänker jag, det är bara att börja om.
Han betonar personalens viktigast uppgift, den att väcka hopp.
– En del går det att få hål på i gruppsamtal, för andra blir det lättare i enskilda samtal. Men oftast jobbar vi i grupper där människor påverkar varandra.Men sakta tog de positiva delarna överhanden.
– Jag blev klar här 1996 och jag förstod att det behövdes en utbildning.Året därpå läste han in gymnasiet via tre år på Åsa folkhögskola
– Det var när jag pluggade där som jag sprang ihop med dåvarande progamledaren på Vårnäs och han frågade om jag inte ville börja jobba med dem. Han tyckte att jag var lämplig och på det viset blev jag ny programledare.
I takt med framstegen växte Oves självförtroende och efter att ha jobbat i två år tog han delvis tjänstledigt för att utbilda sig ytterligare på högskola under tre år. Han säger det inte rakt ut, men tycks vara på väg emellanåt, dvs kunde han i det bedrövliga skicket han befann sig, då kan åtskilliga.
– Kan vi bara komma till den stund när personen får den här upplevelsen, att han eller hon märker skillnad och ser förbättringen, då är mycket vunnet.